Biologisch

Klein Olden Aller

Biologische zuivel.. Wat houdt dat nou eigenlijk in? Op deze pagina leggen wij graag uit wat biologisch boeren en biologische zuivel inhoudt.

Biologisch boeren

Wanneer je een koeienboerderij hebt in Europa, zijn er bepaalde wetten en regels vanuit de EU waar je je aan moet houden. Deze wetten en regels kunnen gaan over bijvoorbeeld:

-        Dierwelzijn
-        Kwaliteit
-        Diergezondheid
-        Antibioticagebruik
-        Voedselveiligheid

Naast de Europese wetgeving, zijn er ook Nederlandse wetten en regels. Elke boer moet zich hier aan houden. Dit zorgt er voor dat elke boer in Nederland veilig en kwaliteit goed voedsel kan produceren.

Als biologische boer kies je er bewust voor om met wat extra, striktere richtlijnen te werken. Zo heb je als boer ietwat meer beperkingen, met het idee dat je zo duurzaam mogelijk produceert. Wat zijn die ‘biologische regels’ dan? Dat leggen we jou graag uit! Hieronder worden een paar voorbeelden genoemd.

Verplichte weidegang

Onze dames vinden het heérlijk om buiten te lopen. Als biologische boer ben je dan ook verplicht om de koeien zoveel mogelijk lekker buiten te laten lopen. De weersomstandigheden en de bodem moeten dit wel toelaten. Je kunt je voorstellen dat wanneer het ’s winters koud is en er geen gras groeit de dames liever in de warme ligboxenstal staan. ’s Zomers daarentegen proberen wij de koeien dag en nacht buiten te laten lopen. Ze hebben wel 24/7 toegang tot de stal. Omdat de koeien met robots worden gemolken, kiezen zij zelf wanneer zij even naar stal gaan om zich te laten melken, of natuurlijk even willen chillen in de coole stal.

Geen kunstmest

Om gewassen te laten groeien, is mest nodig. Mest kun je in allerlei verschillende vormen toedienen. Zo hebben wij op de boerderij bijvoorbeeld vaste mest en gier. De vaste mest is dikkere stro mest. Deze mest is gemengd met het stro uit de boxen en valt niet door de roosters in de stal. In deze mest zit veel organische stof, wat weer goed is voor het bodemleven. De gier is veel dunnere mest. Deze mest valt door de roosters heen, in de kelder van de stal. De vaste mest en de gier gebruiken wij op het land om zo het gras te laten groeien. Als biologische boer mag je namelijk geen kunstmest gebruiken! Dit zorgt er wel voor dat je als biologische boer minder gras opbrengst hebt.

Geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen

Naast kunstmest, mag je als biologische boer ook geen gebruik maken van chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen. Onkruidbestrijding gaat bij ons dus alleen op een natuurlijke manier. Hoe doen wij dat dan? Koeien zijn heel kieskeurig. Wanneer zij hebben gegraasd op een weiland, eten zij voornamelijk alleen het lekkere gras. Het onkruid laten ze vrijwel altijd staan. Zodra de koeien al het gras hebben opgegeten, maaien wij het land met een bloter. Dit zorgt ervoor dat je het onkruid kort afmaait, en hopelijk niet meer terug komt. Een andere manier om onkruid te bestrijden, bijvoorbeeld distels, is door ze simpelweg met de hand en een schep uit het land te steken.

Preventief gebruik van geneesmiddelen 

Elke boer probeert natuurlijk zo weinig mogelijk geneesmiddelen te gebruiken. Als biologische boer heb je hierin wat extra beperkingen. Zo mag een biologische boer geen preventief gebruik maken van geneesmiddelen. Zodra een dier wel ziek is, wil je haar natuurlijk graag helpen. Dan mag er wel gebruik gemaakt worden van geneesmiddelen.

Biologische zuivel

Nu vraag je je misschien af, wanneer is iets dan biologische zuivel? Bekend is da de melk die wordt geproduceerd op onze boerderij biologisch is. Maar hoe zit het dan met alle andere ingrediënten die in de (h)eerlijke zuivel te vinden is? Denk aan de vanille, alle lekkere vruchten, chocolade, noem maar op! Om zuivel als biologisch te mogen verkopen, moeten ook al deze ingrediënten biologisch zijn. Net als de brokjes van de koeien!

Melkvee

Onze koeien lopen zo veel mogelijk in de wei en krijgen gecertificeerd voer!

Biologisch

Puur natuur, goed voor de koeien en het milieu.

Familiebedrijf

Al jaren wordt de boerderij met veel passie gerund als familiebedrijf.

 Samen met de Natuur

Wij bieden een huis voor bijzondere vogels op onze weilanden!

Contact

Familie van de Beek
Olden Aller Allee 5
3882 RW, Putten

de Zuivel
06 12 91 51 34
zuivel@kleinoldenaller.nl

het Vakantiehuis
Mob. Greta: 06-205 934 96
Mob. Aart: 06-512 138 25
avandebeek@solcon.nl